Romantic FM MENIU
Stevie Wonder
ARTIȘTI ROMANTICI

Stevie Wonder

1 Ianuarie
Personalitati importante și muzicieni celebri, printre care Luciano Pavarotti, Barack Obama, Will Smith, Stevie Ray Vaughan sau Elton John, susțin faptul ca Stevie Wonder i-a influențat și inspirat în cariere.
Data nașterii: 13 mai 1950
Origini: Detroit, Michigan, SUA
Cariera: cântăreț, compozitor, producător, activist
Website: steviewonder.net


 "Micul Stevie Minune" a orbit la puțin timp după naștere, însă a învățat să cânte la muzicuță, pian și tobe încă de la vârsta de nouă ani. Primul contact cu muzica l-a avut la vârsta de 7 ani, când a început să ia lectii de pian. Tot în copilarie a făcut parte din corul bisericii și a învățat singur să cânte la armonică, tobe și bas.

Când  avea 11 ani, a fost descoperit cântând pe stradă de Ronnie White, co-fondatorul formației The Miracles. Acesta l-a dus pe Stevie la casa de discuri Motown Records, unde a făcut cunoștință cu Berry Gordon, directorul executiv al acesteia.

Se întâmpla în 1961, anul în care artistul semna primul său contract, sub numele "Little Stevie Wonder" ("Micul Stevie Minune"). În același an, Stevie Wonder lansa hitul "I Call It Pretty Music, But Old People Call It Blues", iar în 1962 apăreau albumele "The Jazz Soul of Little Stevie Wonder" și "Tribute to Uncle Ray".

Primul mare succes a fost înregistrat la vârsta de 13 ani, cu single-ul "Fingertips (Part 2)", în care Stevie cânta cu vocea și armonica, ajutat fiind de tânărul Marvin Gaye la tobe. În 1972, muzicianul a lansat albumul "Talking Book" ce include succesele "Superstition" și "You Are the Sunshine of My Life", care i-au adus trei premii Grammy.

 
După lansarea albumului dublu "EP Songs in the Key of Life", s-a retras pentru trei ani din muzică pentru a reveni la începutul anilor ’80 cu una dintre cele mai frumoase balade de dragoste, "I Just Call to Say I Love You".


Un mare succes va înregistra și single-ul "Happy Birthday", pe care Wonder l-a lansat în cadrul unei campanii susținute pentru transformarea zilei de naștere a activistului Martin Luther King în sărbatoare națională.
 
La sfârșitul anului 2009, artistul a fost numit ambasador ONU pentru pace, datorită eforturilor sale umanitare făcute în favoarea persoanelor cu handicap. Este "o veritabilă sursă de inspirație pentru tinerii din lumea întreagă despre cum să ai succes, în pofida deficiențelor fizice", declara cu această ocazie Ban Ki-moon, secretarul general ONU.


"El și-a folosit în mod constant vocea și relația specială pe care o are cu publicul pentru a crea o lume mai bună și mai tolerantă, pentru a apăra drepturile civile și drepturile omului și pentru a îmbunătăți viețile celor mai puțin norocoși".
 
La începutul anului 2009, muzicianul a fost premiat chiar de președintele SUA, Barack Obama, cu premiul Gershwin pentru întreaga sa carieră, în decursul căreia a creat un stil "specific american". Președintele a mărturisit atunci că pasiunea sa pentru muzica lui Stevie Wonder a fost unul din lucrurile comune dintre el și Michele la începutul relației lor, pentru ca la nuntă, melodia lui Stevie, "You and I", să fie aleasă pentru primul dans.

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate