Romantic FM MENIU
Este unul dintre muzicienii cu succesul cel mai durabil ce sunt încă în vogă.
Data naşterii: 25 martie 1947
Origini: Pinner, Middlesex, Anglia
Cariera: cantautor, producător, pianist, actor
Website: eltonjohn.com

 
Deşi se apropie de o vârstă foarte respectabilă, Elton John pare la fel de tânăr şi interesant ca la începutul carierei sale, ce a strâns deja peste cincizeci de ani. 
 
Reginald Kenneth Dwight a început să cânte de la 16 ani prin restaurante, cu formaţii de acompaniament. Uitându-se la el, nici un specialist în show-biz nu i-ar fi prezis evoluţia. Insă ambiţia lui a fost imensă. Incepe colaborarea cu textierul Bernie Taupin. Primele trei albume semnate Elton John sunt primite bine de critici şi, la scurt timp, sunt descoperite şi de marele public. 
 
Prin stilul său, Elton John atrage publicul pasionat de rock, iar prin textele directe şi inteligente ale lui Taupin, îi satisface şi pe ascultătorii muzicii folk. "Crocodile rock" este o piesă din primul deceniu de activitate a artistului.

 
Englezul Reginald Dwight, cu un fizic nu tocmai atrăgător, a devenit o dată cu înregistrarea primului album, în '69, Elton John. In urma turneelor din Statele Unite, de la începutul anilor '70, va ajunge preferatul americanilor, succesul obţinut fiind fără precedent pentru un britanic. 
 
In '71, Elton John semna deja cel de-al 6-lea album, "Madman Across The Water", iar următoarele LP-uri aveau să înregistreze recorduri de vânzări. In 1973, Elton John înfiinţează propria casa de discuri, Rocket Records, deşi a continuat să înregistreze şi pentru vechii parteneri. 


Incepând din '74, tot ce semnează Elton John, discuri single sau albume, intră fără excepţie, în clasamente. Remarcabilă personalitate - interpret vocal, instrumentist, compozitor, orchestrator, show-man, impresar - Elton John este, fără îndoială, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai rockului contemporan.  
 
Incepând din 1974, Elton John a devenit o valoare consacrată. Între '72 şi '75, discurile s-au succedat într-un ritm ameţitor. Şapte din cele opt albume editate în aceşti ani au intrat în Statele Unite în Top Ten, mai multe single-uri trecând în categoria "discurilor de platină".  
 
Printre acestea, "Rocket Man", "Daniel", "Goodbye Yellow Brick Road" sau "Someone Saved My Life Tonight", apoi, în '76, "Don't Go Breaking My Heart", în duet cu Kiki Dee. Devine, prin excelenţă, "artistul pop al anilor '70". 


O adevărată "uzină de hit-uri" — se pare că un procent de 2 % din cifra mondială de afaceri în domeniul industriei muzicale se leagă de numele lui —, poet (a publicat o culegere în 1976), actor (apare în "Tommy", opera rock a formaţiei Who), primul artist pop occidental care a cântat în Uniunea Sovietică, Elton John a trecut totuşi printr-o eclipsă, la sfârşitul anilor '70. 


După câteva încercări disco, în 1983 artistul revine în prim plan cu albumul "Too Low For Zero" şi cu hitul "I'm Still Standing". Îşi multiplică activităţile. Cântă în duet cu George Michael, Millie Jackson, Aretha Franklin; devine producătorul Oliviei Newton-John, al lui Neil Sedaka şi autorul unor noi succese, precum "Nikita", "Blue Eyes", "Sad Songs", "Don't Let The Sun Go Down On Me". 

 
La sfârşitul deceniului nouă, Elton John trece printr-o altă perioadă dificilă, urmare a 15 ani de alcoolism, cocaină şi excese sexuale. În 1988, pune capăt în mod simbolic, extravaganţelor sale, divorţând de soţia lui "alibi", Renata, şi organizând o vânzare la licitaţie a obiectelor sale personale, care au atins valoarea de 10 milioane de dolari. De atunci, Elton John pare să-şi fi găsit pacea interioară. 


A început să ducă o viaţă activă şi militantă. A devenit proprietarul echipei de fotbal F.C. Watford, în '92 a înfiinţat o fundaţie de luptă împotriva SIDA şi susţine constant acte de caritate. Dar muzica rămâne cea care îi guvernează activitatea. Cu peste 300 de milioane de discuri vândute, cu excesele dar şi cu loviturile lui de geniu, cu melodiile sale subtile, aflându-se în categoria celor mai mari averi britanice, alături de The Beatles şi The Rolling Stones, Elton John rămâne unul dintre autenticele monumente ale muzicii pop-rock britanice. 


În deceniul nouă cuplul John - Taupin se reface, iar popularitatea artistului atinge cote maxime (400.000 de spectatori vin să-l asculte la un concert ţinut în Central Park din New York). Cariera sa cunoaşte performanţe neobişnuite: 25 de extrase pe single în US Top Forty; 16 în US Top Ten; 6 titluri ajunse pe locul întîi; pentru 15 albume s-au primit discuri de platină şi discuri de aur. Printre succesele anilor '80 se numără şi "Sad Songs", "Nikita", "I Don't Wanna Go On With You Like That" sau "Little Jeannie".


Elton John colaborează pentru înregistrări sau spectacole cu numeroşi alţi artişti şi îi acompaniază la pian pe Bon Jovi, Bob Dylan, George Harrison, Ringo Starr sau Rod Stewart. Este primul mare star rock care a concertat în Uniunea Sovietică, la începutul anilor '80. 
 
În 1997, surpriza anului este duoul înregistrat împreună cu Luciano Pavarotti, "Live Like Horses", iar piesa de clasament este "You Can Make History".

 
Poate cea mai mediatizată iniţiativă muzicală a lui Elton John a fost adaptarea piesei "Candle In The Wind" (compusă iniţial în '74 în memoria Marylinei Monroe) pentru funeraliile prinţesei Diana. 
 
Hitul a fost difuzat prin satelit având o audienţă estimată de 400 de milioane de ascultători. Discul single, înregistrat la numai câteva ore de la înmormântare, s-a vândut în doar câteva săptămâni de la lansare în peste 30 de milioane de copii, un record absolut al tuturor timpurilor. Încasările rezultate au fost donate integral unor societăţi de binefacere înfiinţate de prinţesa de Wales. (foto: www.musotickets.com)

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate