Romantic FM MENIU
Este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai lumii, un artist unic ce impresionează prin profunzimea vocii, pasiune, calitate şi simplitate. Data naşterii: 4 martie 1951
Origini: Middlesbrough, Anglia
Cariera: chitarist, pianist, cantautor
Website: www.chrisrea.com


Christopher Anton Rea a început să cânte la chitară la vârsta de 19 ani. Tatăl său, un imigrant italian, deţinea un magazin de îngheţată, iar Chris a crescut cu o imagine frumoasă a ţării de origine a tatălui său, Italia. Credea despre Italia că este un loc mai fericit şi cumva mai bun, unde erai permanent înconjurat de unchi ce cântă la acordeon. Şi-a însuşit aceste influenţe italieneşti, iar ele i-au influenţat multe dintre cântece.


Hotărârea de a cânta blues se datorează unui incident oarecum neplăcut din timpul şcolii. Un profesor a vrut să-i rupă un eseu în faţa întregii clase. Au ajuns amândoi să se bată  şi, drept urmare, Rea a fost exmatriculat din şcoală. După întâmplare, acasă la un prieten, a ascultat alături de acesta un disc al muzicianului Joe Walsh, care, spune el, i-a schimbat total viaţa. Atunci şi-a cumpărat prima chitară.


Primii paşi în carieră i-au fost călăuziţi de chitaristul de blues Charlie Patton, din anii '30, ale carui piese le asculta extrem de mult. În ciuda bătrâneţii, Patton avea o voce profundă ce transmitea multă emoţie.

Acesta a fost începutul pentru Chris Rea. În 1973, s-a alăturat grupului Magdalene, al căror solist, Dave Coverdale, tocmai plecase la trupa Deep Purple.


Magdalene şi-a schimbat apoi numele în Beautiful Losers şi chiar au câştigat un concurs de compoziţie - "Best Newcomer of the Year". Chris Rea părăseşte însă trupa în 1977 pentru a îcepe o carieră solo.

În aprilie 1978, Rea a lansat single-ul "Fool" (If You Think It's Over), care a ajuns în topurile din Statele Unite şi Marea Britanie.


S-a afirmat internaţional odată cu lansarea a doua dintre cele mai de succes discuri ale anilor 1989 şi 1991: "The Road To Hell" şi "Auberge", ambele clasându-se încă de la apariţie pe primul loc în clasamentele de specialitate din Marea Britanie.


În urmă cu câţiva ani, a fost diagnosticat cu pancreatită iar sănătatea şubredă l-a obligat să stea o vreme departe de scenă. Efectul bolii a avut însă asupra lui o influenţă benefică: a scris o muzică necomericală, profundă - 11 albume în 18 luni!

În anul 2009, muzicianul a celebrat 30 de ani de carieră, 3 decenii pe toate scenele muzicii în care admiratori de toate vârstele l-au ascultat neîncetat şi i-au cumpărat discurile. Calitatea spectacolelor sale live a fost catalogată de critica de specialitate şi media ca fiind cele mai bune momente de blues rock, o fascinantă combinaţie între voce şi chitară.


La începutul anului 2010, Chris Rea a pornit într-un turneu mondial de anvergură pentru promovarea albumului "Still So Far To Go - The Best Of Chris Rea", turneu ce a inclus un concert şi în ţara noastră, la Bucureşti. A vândut peste 22 milioane de albume în întreaga lume şi a cântat cu diferite trupe în turnee fără pauză.

În 2011, artistul a lansat materialul discografic cu numarul 23, "Santo Spirito Blues", un album de blues şi rock. foto: belfast-rocks.com
ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate