ankara escort bayanlar
Cesária Évora | Romantic FM
Romantic FM MENIU
Cesária Évora
ARTIȘTI ROMANTICI

Cesária Évora

1 Ianuarie
De la bun început, Cesaria a demonstrat că este genul de artist antivedetă. Cu toate acestea, puţin câte puţin, ea a reuşit să cucerească Europa, mai întâi Franţa, apoi chiar Brazilia şi Statele Unite, cu superbele sale "mornas".
S-a născut la Mindelo (Cape Verde) și a reuşit să cucerească Europa, mai întâi Franţa, după care țări de peste ocean, Brazilia şi Statele Unite, cu superbele sale mornas.
 
"Mornas" sunt cântece nostalgice şi triste precum fado-ul, dar împrospătate şi ritmate de sonorităţile de fox-trot sau de mambo importate în aceste insule africane de marinarii englezi sau brazilieni.

Cântăreaţă de bar, expresie a muzicii afro-creole din arhipelagul Capul Verde (ţinut ce şi-a cîştigat independenţa de sub dominaţia portugheză în 1975), Cesaria Evora a cunoscut primele succese la o vârstă foarte fragedă.  A fost fiica unui violonist ambulant. A început să cânte în barurile din Mindello, capitala insulei Sao Vicente, la sfârşitul anilor '50. 
 
În anul 1975, a hotărât să nu mai cânte în public. Astfel că admiratorii au aşteptat anul 1985 pentru ca vocea sa să iasă din nou din anonimat.


O organizaţie de femei îi solicită înregistrarea unui album consacrat marilor voci feminine ale mornei. Astfel, Cesaria Evora ajunge la Lisabona, unde îl întâlneşte pe Bana, un excelent cântăreţ şi producător, originar din acelaşi port Mindelo unde se născuse şi Cesaria, şi care se ocupa de toţi artiştii originari din insulele Capul Verde stabiliţi la Lisabona. 
 
Astfel, Cesaria Evora înregistrează primul disc, "La Diva Aux Pieds Nus", plecând apoi într-un turneu în Statele Unite ale Americii. Din acel moment, ea devine cântăreaţa cea mai solicitată de diaspora plecată din arhipelagul Capul Verde, susţinând concerte în Franţa, Olanda şi peste ocean.


La începutul anilor '90, Jose de Silva va prelua destinele carierei artistei, care avea deja 50 de ani. Invitată la festivalul muzicilor metise din Angouleme în '91, ea înregistrează "Sodade", o lungă plângere ritmată, care îmbină portughezul saudade (echivalentul dorului) cu plăcerea dansului moştenită din Africa. Ea povesteşte aici, în creola insulară, destinul nefericit al muncitorilor de pe plantaţiile de cacao, deportaţi de coloniştii portughezi. 


Albumul "Miss Perfumado", aranjat de pianistul Paulino Vieira va face din Cesaria Evora a doua femeie africană (după Myriam Makeba) care a primit un disc de aur.
 
Ea a ţinut să facă mai tot timpul o sinteză între tradiţia ţării sale şi propria creaţie. "Diva desculţă", apărând pe scenă timidă ca o domnişoară, a mers de atunci din festival în festival, cucerind sălile de concert din întreaga lume şi inimile milioanelor de admiratori de peste tot.


In toamna anului 2011, artista işi anunţa retragerea, declarând, în ultimul său interviu, acordat ziarului francez Le Monde: "Nu am forţă, nu am energie. Vreau să le spun fanilor mei: iertaţi-mă, dar acum trebuie să mă odihnesc..." S-a stins din viaţă la vârsta de 70 de ani, în urma mai multor complicaţii medicale. (foto: www.djdmac.com)
ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate