Romantic FM MENIU
Tradiţii şi superstiţii de Mucenici
Recomandari

Tradiţii şi superstiţii de Mucenici

9 Martie
Se povestește că, în dimineața de 9 martie, patruzeci de sfinți au bătut cu ciomegele în pământ ca să intre gerul, iar alți patruzeci au făcut același lucru pentru a scoate afară căldura și să răsară iarba verde. 
 
Ziua de azi aduce în casele românilor sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de mucenici din Sevastia, laolaltă cu străvechi practici de pomenire a moșilor de neam și de provocare a primăverii. Cărțile sfinte spun că pe vremea împăratului Lichinie, în Sevas­tia, cetatea Armeniei, trăia un voievod cumplit pe nume Agricolae și că acesta avea o armată formată din 40 de soldați, toți creștini. Prinzând de veste, voievodul i-a silit să se lepede de dreapta credință pentru a se închina idolilor. Refuzând să o facă și încălcând astfel porunca, soldații au fost supuși unor torturi de neimaginat. Au fost ținuți o noapte într-un râu înghețat, le-au fost zdrobite fluierele picioarelor, iar după ce și-au luat cununa muceniciei de la Hristos, trupurile lor au fost arse pe rug și aruncate într-un râu. 
 
În calendarul popular, sărbătoarea poartă numele de Mucenicii, Moșii de Mărțișor, Sfințișorii sau Sâmbra plugului, ultima denumire evocând începutul noului an agricol. În unele locuri se crede că Babele, capricioase și imprevizibile, mai zăbovesc încă trei zile pe la noi însă, în majoritatea zonelor, începând de astăzi, Zilele Babelor lasă locul Zilelor Moșilor. Despre acestea se spune că ar fi mai bune, mai călduroase și mai senine precum sufletul Moșilor. 
 
În fiecare an, la 9 martie, se aprinde focul echinocțial de Mucenici, numit și Focul Sfinților. Proiecție simbolică a soarelui pe pământ, focul arde anotimpul cel vechi și îmbătrânit, pentru a-l face să renască pe cel nou, aducător de vigoare și viață. 
 
Astăzi are loc și "retezatul stupilor", adică se scot stupii afară, se curăță fagurii și se recoltează mierea, folosită acum în scop ceremonial. Din ea se prepară fel de fel de leacuri băbești și tot cu ea se îndulcește rachiul, îngăduit de Mucenici. Apoi se ung stupii cu rachiu pentru a se înmulți roiul și se împart de pomană mucenici (în formă de albină) și miere. 
Tot astăzi, tradiția cere să gustăm de 40 de ori din licoarea magică aducătoare de sânge nou, sănătate și vigoare. 
 
Toți oamenii care nu au nume de sfinți își serbează astăzi onomastica, iar tot ce semănăm azi va rodi de 40 de ori mai mult. (Sursa: jurnalul.ro; foto: a1.ro)
ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate