Romantic FM MENIU
Tradiţia grâului pus la încolţit de Ziua Sfântului Andrei (video)
Recomandari

Tradiţia grâului pus la încolţit de Ziua Sfântului Andrei (video)

30 Noiembrie

Prăznuită pe 30 noiembrie, Ziua Sfântului Andrei  e însoţită de superstiţia legată de viitor sau de soartă.

Se  respectă obiceiul de a pune grâu la încolţit. Tradiţia spune că fiecare membru al familiei trebuie să aibă ghiveciul său cu grâu. 

 

Conform tradiţiei, grâul pus la încolţit cu prilejul zilei de Sfântul Andrei ”spune” câte ceva despre viitorul celui care l-a plantat. De Anul Nou, cum arată grâul aşa va fi şi sănătatea acestuia în noul an.

Se ia o mână de grâu şi se seamănă într- un ghiveci cu pământ sau într-o farfurie mai înaltă. Apoi se acoperă boabele de grâu cu un strat subţire de pământ.Grâul trebuie aşezat la fereastră, pentru a beneficia de lumină suficientă şi căldură. Dacă firele sunt zdravene şi înalte, se spune că persoana care l-a plantat va fi norocoasă şi sănătoasă în noul an.

Gospodarii obişnuiesc ca de Sfântului Andrei  să pună grâu la încolţit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor şi cat de prosperă va fi casa şi familia lui in anul ce vine. (imagine: http://gradina.acasa.ro )

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate