Romantic FM MENIU
ANA BLANDIANA CAVALER AL LEGIUNII DE ONOARE
Recomandari

ANA BLANDIANA CAVALER AL LEGIUNII DE ONOARE

29 Septembrie

Scriitoarea Ana Blandiana va deveni Cavaler al Legiunii de Onoare. Ceremonia de decorare  va avea loc miercuri, 30 septembrie, la resedinta ambasadorului Frantei in Romania, Henri Paul, anunta Mediafax.

Statul francez aduce astfel un omagiu presedintei "Fundatiei Academia Civica", ce este la originea Centrului international de studii asupra comunismului si a Memorialului victimelor comunismului si al rezistentei de la Sighet. Legiunea de Onoare este cea mai inalta distinctie civila din Franta.
 

Inainte de 1989, disidenta si aparatoare a drepturilor omului, poeta a avut curajul sa-l infrunte prin declaratii publice in interviuri acordate postului de radio Europa Libera si unor publicatii straine direct pe dictatorul Nicolae Ceausescu.

 

Ana Blandiana s-a implicat in viata civica printr-o serie de actiuni in cadrul Aliantei Civice si conduce memorialul de la Sighet, un muzeu al crimelor comunismului si un centru de cercetare care organiza anual conferinte si congrese care-i aduna pe cercetatorii fenomenului totalitar de stanga din toata lumea.

De-a lungul anilor, Ana Blandiana a intreprins - ca invitata a unor universitati, academii, organizatii culturale - mai multe calatorii de documentare si studiu in diverse tari europene si a participat la congrese si festivaluri de poezie. 

I-au aparut grupaje de poeme in reviste si antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franta, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania.

Dupa 1989, acestor traduceri li s-au adaugat eseuri literare si articole de analiza politica aparute in marile ziare germane sub semnatura Anei Blandiana, ca si nenumarate conferinte, lecturi publice, interviuri, simpozioane si mese rotunde in principalele tari europene.

Este autoarea a 12 volume de versuri, doua volume de nuvele fantastice, sapte volume de eseuri precum si a unui roman.

Ana Blandiana (pseudonimul Otiliei Valeria Rusan) este laurata a mai multor premii nationale si internationale, printre care Premiul National de Poezie, Premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor, Premiul International Vilenica, Premiile Internationale Herder si Camaiore.

Poeta este membra a Academiei de Poezie Stephane Mallarme, a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO) precum si a Academiei Europene de Poezie. foto: festivaldepoesiadegranada.com

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate