Romantic FM MENIU
SUNDANCE SUB PRESIUNE
Noutati

SUNDANCE SUB PRESIUNE

20 Ianuarie
Cea de-a 26-a editie a Festivalului de Film Sundance este la debut  in Park City (Utah, SUA).

In competitie sunt inscrise peste 100 de pelicule programate in 10 zile, O  noua echipa manageriala doreste sa regaseasca spiritul de fronda al acestei "Mecca" a cinematografiei independente, anunta AFP, citata de Mediafax..

"Exista multa presiune din exterior pentru a lua in considerare aspectul comercial al unui film in momentul in care se face selectia pentru festival", a declarat John Cooper (foto), care, incepand din acest an, este noul director al evenimentului. "Noi consideram ca tot ceea ce este bun este si comercial”, a spus acesta.

Festivalul Sundance a fost infiintat de Robert Redford cu scopul de a crea o alternativa la productiile marilor studiouri hollywoodiene, oferind astfel o sansa productiilor independente, Acest festival a devenit de-a lungul anilor cel mai mare eveniment de gen si cea mai mare piata de film din Statele Unite ale Americii, un loc privilegiat, de unde producatorii de la Hollywood au inceput sa "vaneze" tinere talente.

Programul celei de-a 26-a editii a festivalului, considerata una foarte feminina, cu 51 de regizoare participand la eveniment, va prezenta o selectie de documentare si lungmetraje de fictiune americane si internationale, alese din peste 3.700 de candidaturi. Peste 40.000 de spectatori sunt asteptati de organizatorii festivalului, care se va desfasura in perioada 21 - 31 ianuarie.

Printre documentarele care ar putea fi premiate se numara "Bhutto", de Jessica Hernandez si Johnny O'Hara, care prezinta destinul fostului premier al Pakistanului, Benazir Bhutto, asasinata in decembrie 2007, sau "I'm Pat Tillman" de Amir Bar-Lev, "The Oath" de Laura Poitras si "Restrepo" de Sebastian Junger si Tim Hetherington, care abordeaza tema terorismului si a conflictelor din Afganistan.

Razboiul dintre Rusia si Georgia din 2008 se va afla si el la Sundance, gratie filmului "Russian Lessons" de Olga Konskaia si Andrei Nekrassov, iar in "Sins of my father" de Nicolas Entel, fiul fostului traficant de droguri columbian Pablo Escobar va prezenta povestea vietii tatalui sau, ucis de politie in 1993.

In sectiunea de fictiune, festivalul propune mai ales filme ale actorilor americani, precum cele in care joaca Mark Ruffalo ("Sympathy for delicious") si Philip Seymour Hoffman ("Jack goes boating") sau cel al mexicanului Diego Luna ("Abel").

Cele mai recente filme regizate de Michael Winterbottom ("That Killer inside me") si Joel Schumacher ("Twelve") vor fi si ele proiectate la Sundance.

Peste 30 de tari vor fi reprezentate la Sundance, printre acestea aflandu-se si cateva prezente inedite, precum Estonia si Groenlanda, cu filme care si-au asumat "riscuri cinematografice", a explicat John Cooper. "In anumite tari, acesta poate fi chiar genul de film care nu primeste niciun sprijin din partea propriului guvern", a spus acesta.

Ramanand fidel politicii de a aduce in festival "sange proaspat" - 23 de filme din competitia oficiala sunt pelicule de debut -, Sundance a creat in acest an o noua sectiune, Next, conceputa pentru filmele cu bugete foarte mici.

Sectiunea New Frontier va fi consacrata cinematografiei experimentale, in care vor rula pelicule aflate la intersectia dintre cinematografie si arta contemporana, precum "Pepperminta", regizat de artistul elvetian Pipilotti Rist.

Sundance va ramane fidel si proiectiilor de la miezul noptii, rezervate filmelor horror sau de categoria a doua, sectiune in care au fost proiectate in anii anteriori filme precum "Proiect: Vrajitoarea" si "Saw". foto: chicagotribune.com
ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate