Romantic FM MENIU
Oedipe de George Enescu la Opera Națională București
Noutati

Oedipe de George Enescu la Opera Națională București

28 Septembrie
Opera Națională București deschide stagiunea 2017-2018 duminică, 1 octombrie, ora 18:30 cu spectacolul –eveniment Oedipe de George Enescu.

Regia spectacolului poartă semnătura Valentinei Carrasco, decorurile au fost create de Blanca Aňón, costumele sunt realizate de către Barbara Del Piano, video-ul îî aparține Esterinei Zarrillo iar light design- ul lui Peter van Praet. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

La fiecare nouă montare, opera Oedipe reprezintă o provocare pentru creatori. Misiunea lor e să înfațișeze tragedia lui Sofocle, o poveste veche de peste două milenii, transpusă în muzică de George Enescu într-o formă care să transmită publicului contemporan mesajele umaniste pe care această creație le poartă.

Pentru producția de la Opera Națională București, regizoarea Valentina Carrasco și echipa sa au îmbinat atmosfera tragediei antice cu universalitatea poveștii ce poate avea loc indiferent de epocă sau spațiu geografic. Oedipe este un personaj condamnat să se confrunte cu adevarul. În concepția regizorală, acesta se află într-un etern exil, ce îl poartă în spații diverse, dominate însă de simbolul propriului său destin, exprimat vizual prin dune de nisip. În spectacol, nisipul omniprezent reprezintă scurgerea timpului, dar și imposibilitatea personajelor de a se opune unei forțe exterioare care le domină existența. O forță negativă ce se strecoară peste tot, răscolește, ascunde, dar și dezvăluie. Oedipe reprezintă omul aflat într-o continuă lupta cu sine însuși, cu ceilalți, cu forțe incontrolabile, în încercarea de a răspunde le eterna întrebare ,,Cine sunt eu cu adevărat?”iar nisipul descrie tocmai aceste forțe care i se opun.

Pentru creatorii spectacolului, ideile filosofice ale lui Friedrich Nietzsche au avut un impact hotărâtor în vizualizarea spectacolului. ,,Veșnica clepsidră a existenței se răstoarnă iar și iar, mereu - și tu cu ea, praf al prafului!”, spune Nietzsche în volumul ,,Știința voioasă”.

Pentru a crea un cadru care să combine senzația de arhaic cu cea de spațiu atemporal, scenografa Blanca Añón și creatoarea costumelor Barbara Del Piano au ales materiale brute, aspre, drapaje ferme și un stil simplu, inspirat de mișcarea artistică italiană Arte Povera de la jumatatea anilor '6o și de creațiile unor designeri contemporani precum Yohji Yamamoto sau lssey Miyake. Culorile din spectacol sunt șterse, sunt culori de pământ care amintesc de prezența constantă a nisipului, element sufocant ce domină scena și creează senzația de poveste ancestrală.

Pasajele video realizate de către Esterina Zarrillo, împreună cu lighting design-ul conceput de Peter Van Praet au rolul de a împlini imaginea unui decor multifuncțional, aflat mereu în schimbare, și de a marca trecerea timpului: opera prezintă întreaga viață a personajului Oedipe.

Biletele se găsesc pe tickets.operanb.ro și la casa de bilete a Operei.

Distribuția din data de 1 octombrie:   

Oedipe -Ștefan Ignat, Tirésias - Horia Sandu, Créon- Dan Indricău, Păstorul- Andrei Lazăr, Marele Preot- Marius Boloș, Phorbas- Florin Simionca, Străjerul -Ion Dimieru (debut), Thésée -Vicențiu Țăranu, Laïos - Lucian Corchiș, Jocaste - Sidonia Nica, Sfinxul - Sorana Negrea, Antigone- Crina Zancu, Mérope- Antoaneta Bucur, o femeie tebană- Zoica Șohteruș, cu participarea Ansamblului de Balet al Operei Naționale București.
ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate