Romantic FM MENIU
FILMUL ROMANESC, ORIGINAL SI DINAMIC
Noutati

FILMUL ROMANESC, ORIGINAL SI DINAMIC

12 Ianuarie
Filmele reprezentantilor "noului val" romanesc, precum Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Radu Muntean, sunt elogiate de site-ul de specialitate francez Allocine.fr, intr-un material  intitulat  "Epoca de Aur a cinematografiei romanesti".
 
"Istoria cinematografiei romanesti nu incepe in 1989. Inainte de aceasta data, tara vecina Ungariei a cunoscut o perioada bogata din punctul de vedere al cinematografiei. Primele filme au fost proiectate in 1894, iar primul film a fost produs in 1912", mentioneaza criticul francez Edouard Brane.
 
Acesta aminteste si de marii cineasti romani care s-au remarcat inainte de '89, precum Victor Iliu si Liviu Ciulei.
 
Allocine mentioneaza ca reprezentantii noului val al cinematografiei romane au destule lucruri in comun: faptul ca s-au nascut in aceeasi perioada si au facut aceeasi scoala, dar si "ucenicia" din marile studiouri de film, deoarece "Romania este si tara unde studiourile de la Hollywood turneaza superproductii, datorita mainii de lucru ieftine".
 
"In loc sa isi continue cariera in Europa sau SUA, acesti cineasti au ales sa stea in tara lor, unde sa evoce epoca cenzurii, in care si-au petrecut tineretea. Rezultatul - aparitia cinematografiei underground, cu buget redus, care nu are decat o grija: autenticitatea", mai scrie publicatia.
Allocine.fr creioneaza nuantele comune ale filmului "noului val".
 
In primul rand tonul, deriziunea, tragicomedia caracterizeaza un cinema minimalist, nostalgia unei perioade care are conotatii grave, precum seria de povesti din "Amintiri din Epoca de Aur". Alte caracteristici ale filmelor "noului val" sunt prezenta animalelor, a oamenilor cu idei fixe, personajele sunt dezorientate si epuizate, insa una dintre cele mai importante caracteristici ale noului val este refuzul estetismului: imaginea realizata cu camera pe umar, muzica traditionala, jocul simplu al actorilor.
 
Site-ul de specialitate remarca si faptul ca, desi filmul romanesc are succes la critica, atunci cand este vorba de rezultate in box office, peliculele romanesti sunt dezamagitoare. Allocine apreciaza ca elementul care a dat vizibilitate filmului romanesc a fost Festivalul de la Cannes.
 
Primul laureat al festivalului din "noul val" a fost Cristi Puiu, in 2005, cand a castigat premiul sectiunii Un Certain Regard, cu "Moartea domnului Lazarescu". Au urmat nume precum Corneliu Porumboiu (Camera d'Or pentru "A fost sau n-a fost", in 2006), Cristian Mungiu (Palme d'Or, in 2007), Cristian Nemescu (Un Certain Regard, 2007, pentru "California dreamin' (nesfarsit)"), Radu Muntean ("Boogie", selectat in Quinzainne des Realisateurs, in 2008) si Corneliu Porumboiu ("Politist, adjectiv", premiul FIPRESCI si Premiul juriului in sectiunea Un Certain Regard). foto: webme.com
   
ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate