Romantic FM MENIU
Ziua fericirii!
Noutati

Ziua fericirii!

20 Martie
Ziua internațională a fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, ea fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012.
 
"Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane", scrie Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens. 
 
Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi "în manieră potrivită, în special prin activități educative" și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.
 
Inițiativa de a marca o zi internațională a fericirii i-a aparținut lui Jayme Illien, consilier în cadrul ONU și membru al organizației Economiști pentru pace și securitate, un ONG afiliat la ONU.
 
Unul din scopurile fundamentale ale zilei propuse de Jayme Illien este de a atrage atenția asupra unuia din marile mituri ale lumii contemporane, acela că fericirea umană crește proporțional cu succesul economic sau cu produsul intern brut al țărilor.
 
În acest sens, micul regat budist Bhutan, aflat la poalele Munților Himalaya, a adoptat încă din 1972, în statisticile oficiale, un nou indicator al bunăstării, numit "Fericirea Națională Brută". 
 
Astfel, pe lângă volumul de posesiuni materiale și consum, sunt luați în calcul și factori precum coeziunea socială și armonia comunitară, echilibrul dintre muncă și timp liber și menținerea unui mediu ambiental curat, nepoluat.
 
În 2007, și Thailanda a introdus, pentru a măsura bunăstarea locuitorilor săi, un Index verde și unul al fericirii. Doi ani mai târziu, în SUA a fost dat publicității un Index al bunăstării, cercetare sociologică ce a luat în calcul factori precum sănătatea emoțională, mediul de muncă, accesul la necesitățile de bază etc, scrie Agerpres.
 
În anul 2011, deci cu un an înaintea adoptării Rezoluției 66/281, ONU a lansat Raportul asupra Fericirii Mondiale, pe baza sondajelor Gallup, documentul fiind editat, printre alții, de profesorul John F. Helliwell de la Universitatea British Columbia.
 
În prezent, există cinci țări care au câte un ministru al Fericirii: Bhutan, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Venezuela și Scoția.
 
La 16 martie 2016, a fost făcut public un nou raport al ONU despre fericirea mondială, conform căruia Danemarca și Elveția ocupă primele locuri în top, urmate de Islanda. Țara noastră ocupă locul 71 în clasamentul țărilor cu cei mai fericiți oameni dintr-un total de 156 de state listate. (www.bizgamecoaching.com)
ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate