Romantic FM MENIU
Toto Cutugno
ARTIȘTI ROMANTICI

Toto Cutugno

1 Ianuarie
În luna februarie 2015, se împlinesc 35 ani de când artistul italian a câștigat pentru prima dată marele premiu al Festivalului Sanremo, cu melodia „Solo Noi”, fiind totodată și primul artist care a obținut marele premiu în calitate de cantautor!
Data nașterii: 7 iulie 1943
Origini: Fosdinovo, Italy
Cariera: cântăreț, compozitor
 
De-a lungul carierei sale, Salvatore "Toto" Cutugno a vândut peste 150 de milioane de discuri în întreaga lume. Printre hiturile care i-au adus celebritatea se numără: „L’Italiano“, „Serenata“, „Insieme: 1992”, “Gli amori”, ”Emozioni”, „Figli”. 
 
Între anii 1970 - 2008, artistul participat la renumitul festival de muzică de la Sanremo de 14 ori și a prezentat 28 de melodii, câștigând de 6 ori locul al doilea: în 1984 cu piesa “Serenata”, în 1987 cu “Figli”, în 1988 cu ”Emozioni”, în 1989 cu cântecul “Le mamme”, în 1990 alături de Ray Charles cu piesa “Gli amori” (“Loves”, intitulata “Good Love Gone Bad” în versiunea lui Charles) și în 2005, împreună cu Annalisa Minetti, cu melodia “Come noi nessuno al mondo”. 

 
De la jumătatea anilor '70, faima sa ca autor începe să crească, mai ales datorită cântărețului Joe Dassin, pentru care a compus celebrul cântec "Et si tu n'existais pas", lansată în 1976. Și acest lucru după ce, cu un an înainte, melodia "Africa", a lui Cutugno, a fost preluată de Joe Dassin cu titlul "L'ete Indien". Cântecul a avut un mare succes în întreaga lume fiind înregistrată în peste 350 de variante. 

A semnat textele tuturor melodiilor incluse pe discul "Un po' artista, un po' no", primul album de studio al nu mai puțin celebrului Adriano Celentano. Materialul, lansat tot în anul 1980,  a avut un mare succes la public.
 
De altfel, Toto Cutugno a compus de-a lungul carierei sale peste 400 de cântece pentru mai mulți artiști, printre care  Mireille Mathieu, Joe Dassin, Johnny Hallida, Dalida, Claude François, Ricchi E Poveri, Domenico Modugno, Luis Miguel, Drupi, America, Ray Charles, Gigliola Cinquetti sau Olivia Newton John.
 
În anul 1983, Cutugno a câștigat din nou Festivalul de la Sanremo cu melodia care avea să devină cel mai mare hit internațional al său: "L'italiano"! Piesa este cântată de peste 160 de interpreţi din întreaga lume, fiind printre cele mai fredonate 
cântece italiene din toate timpurile. Albumul cu același nume s-a vândut în milioane de exemplare, fiind cel mai bine vândut disc italian între anii 1981 - 1986 și aducându-i celebritatea la nivel mondial.

 
În primavara anului 1987, artistul a lansat "Mediterraneo", album care a fost premiat atât cu discul de aur cât și cu platină. 
 
Anul 1990 i-a adus cantautorului marele premiu în cadrul festivalului concurs Eurovision desfășurat de la Zagreb (astăzi, Croația) cu melodia "Insieme: 1992", fiind singurul cântăreț italian care a câștigat vreodată acest concurs. (foto: marbellamarbella.es)

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate