Romantic FM MENIU
Pe numele sau advarat Helen Folasade Adu, Sade s-a nascut intr-un sat aprope de Lagos – capitala Nigeriei. Mama sa, englezoaica, tatal, african. Dupa ce mama sa a revenit in Regatul Unit, Sade a crescut la Londra.
Pe 16 ianuarie 2014, celebra artista implineste 55 de ani. A studiat designul de moda la Londra, a fost o vreme model si urma sa se dedice unei cariere in lumea modei. 
 
In cei 30 de ani de cariera, Sade a lansat zece albume si a vandut peste 50 de milioane exemplare ale acestora. "Nu fac albume decat daca simt ca am ceva de spus. A face muzica doar pentru a avea ceva de vandut nu ma intereseaza. Sade nu este o marca", spunea cantareata, intr-un inteviu oferit casei sale de discuri.
 
La inceputul anilor '80 a inceput sa cante cu o trupa latin funk numita Arriva. Una din cele mai apreciate piese ale trupei a fost "Smooth Operator", scris de Sade si de un colegul de trupa, Ray St. John. "Smooth Operator" avea sa devina, peste cativa ani, primul hit din cariera solo.


A cantat, apoi, ca backing vocals in trupa funk Pride, care a atras interesul caselor de discuri. Sade semneaza, in 1983, cu Epic Records, iar in a doua jumatate a anului 1984 albumul de debut "Diamond Life", ajunge in Top 10 din Marea Britanie, iar in 1985 a primit discul de platina, datorita hiturilor "Smooth Operator" si "Hang On To Your Love".
 
Casa de discuri alaturi de care a inceput sa lucreze, Epic, scria pe copertile discurilor ca Sade se pronunta "shar-day".

In 1986, artista a castigat premiul Grammy la categoria "Best New Artist". In acelasi an se muta la Madrid, iar 3 ani mai tarziu se casatoreste cu un regizor spaniol, Carlos Scola. Relatia nu a durat, insa, foarte mult, iar Sade revine la Londra, la inceputul anilor '90.La jumatatea anilor '90, cantareata a decis sa plece peste ocean, in Jamaica, unde va cunoaste un producator local, Bob Morgan, cu care va avea un copil, o fata pe nume Ila.
 
In anul 2010, cantareata de origine anglo-nigeriana  a revenit in topurile muzicale cu piesa "Soldier of love", cel mai recent single lansat in ultimii zece ani.
 
"Soldier of Love", inregistrat in anii 2008 si 2009 in studioul muzicianului englez Peter Gabriel, cuprinde zece melodii soul-jazz. Discul este produs de un vechi colaborator al trupei, Mike Pela. Noul album este un material discografic suav si melancolic prin care artista isi asigura o reintoarcere convingatoare, scria NewsIn la vremea aceea.

Revenirea a fost una de succes, vanzarile albumului au depasit 500.000 de copii, iar la inceputul anului 2010, acesta ocupa prima pozitie in topul Billboard 200.

 
 
Desi a lipsit aproape 10 ani de pe scena muzicala, Sade a imprimat, in 2005, un cantec nou - "Mum". Piesa apare pe DVD-ul lansat in scopuri caritabile, "Voices For Darfur".

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate