Romantic FM MENIU
Era cunoscut și ca "The Right Reverend" (Reverendul cel Drept), "The High Priest Of Soul" (Marele Preot al soul-ului) sau Brother Ray (Fratele Ray).


Ray Charles a debutat ca pianist de jazz și cântăreț de rhythm & blues, iar în 1954, la doi ani de la prima înregistrare, a început să adauge elemente de gospel, pentru a întregi acordurile melodioase. 
 
A fost artistul ce a reușit să aducă emoția gospelului în acordurile pianului său și în sunetul întregii orchestre, fiind și un aranjor extrem de valoros.

 
Ray Charles  a creat un stil nou și neobișnuit, soul, care a fost acceptat însă și de publicul muzicii pop. Primul hit național a fost "I've Got A Woman", iar seria de discuri editate la Atlantic Records a culminat cu "What'd I Say", vândut într-un milion de exemplare. 

 
Din anii '60, Ray Charles - deja supranumit The Genius - va colabora cu ABC Paramount Records, cu noile înregistrări făcând "ravagii" pe piața pop: "Georgia On My Mind", "Hit the road Jack".              
 
 A câștigat 13 premii Grammy și distincția The National Medal Of Arts, oferită în 1993 de fostul președinte SUA, Bill Clinton. 

 
Ray Charles Robinson s-a născut în orașul Albany din statul Georgia, SUA, pe 23 septembrie 1930. Nu s-a nascut orb. A orbit total la vârsta de șapte ani fără să afle vreodată ce i-a cauzat pierderea vederii, deși există surse care au sugerat că orbirea ar fi putut fi determinată de glaucom sau de o infecție cauzată de apă și care a rămas netratată. 
 
A urmat Școala St. Augustine pentru Persoanele cu Deficiențe de Vedere și Auz, din St. Augustine, Florida. A învățat în acea perioadă să compună și să cânte la diverse instrumente muzicale. Mama sa a decedat pe când el se afla acolo, urmată la mai puțin de doi ani de tatăl său. 

 
În anul 1965, Charles a fost arestat pentru posesie de heroină, drog de care era dependent de mai bine de 20 de ani. Era a treia oară când era arestat pe baza acestei acuzații, dar a reușit să nu intre la închisoare, internându-se într-o clinică de dezintoxicare din Los Angeles și scăpând de dependență.  

 
A susținut întotdeauna că niciodată nu a vrut să fie un revoluționar, că a fost stânjenit de apelativul “Genius” și că a fost pur și simplu un creator de muzică și un interpret care voia să ajungă cât mai bun, să obțină succese și să aibă o carieră satisfăcătoare.
 
"Genius Loves Company" este penultimul album al lui Ray Charles, înainte de dispariția sa din 2004, pe 10 iunie. "Genius Loves Company" s-a lansat în Statele Unite la două luni de la moartea cântărețului, iar piesa care deschide albumul - "Here We Go Again" - interpretată împreuna cu Norah Jones, a obținut premiul Grammy pentru cea mai bună colaborare. Tot el a fost câștigătorul premiului pentru cel mai bun single, albumul obținând și premiul pentru cel mai bun album, dar și pentru cel mai bun album pop.

 
Artistul a colaborat cu nume importante ca Natalie Cole, Elton John, Norah Jones, B.B. King, Gladys Knight, Diana Krall, Michael McDonald, Johnny Mathis, Van Morrison, Willie Nelson, Bonnie Raitt sau James Taylor. "Am înregistrat împreună cu atâția artiști minunați de-a lungul carierei mele, dar niciodată nu am avut un album de duete numai al meu", declara Ray Charles în primăvara anului 2004. (foto: www.rollingstone.com)

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate