Romantic FM MENIU
Harry Belafonte
ARTIȘTI ROMANTICI

Harry Belafonte

1 Ianuarie
A inceput nebunia calypso cu un sir lung de hituri, iar cel de-al treilea album, intitulat chiar "Calypso", devine primul din istorie care se vinde in peste un milion de exemplare.
Data nasterii: 1 martie 1927 (87 ani)
Origini: New York, SUA
Cariera: cantaret, actor, activist
Website: belafonte-asiteofsites.com


Este fiul unor emigranti din Caraibe, a crescut pe strazile din Harlem si Jamaica. A renuntat la liceu pentru a se inrola in marina militara. A servit in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, dupa care se intoarce la New York si incepe cu succes cariera de actor si cantaret.

 
Odata cu ascensiunea sa se implica tot mai mult in Miscarea pentru Drepturile Civile. In anul 1956 s-a intalnit cu Dr. Martin Luther King. Cei doi devin repede buni prieteni. A dat bani pentru a-l salva pe King din inchisoare si a trimis, de asemenea, mii de dolari pentru eliberarea altor protestatari inchisi.

In anul 1980 a ajutat la derularea proiectului "We Are the World", in urma caruia s-au strans zeci de milioane de dolari pentru combaterea foametei din Etiopia.

Ca vechi activist anti-apartheid, Belafonte l-a gazduit pe fostul presedinte sud-african Nelson Mandela pe perioada vizitei sale in Statele Unite.
 
 
In anul 1987 artistul a fost numit Ambasador al Bunavointei pentru UNICEF.

A fost multa vreme un critic al politicii externe a SUA, cerand sa se puna capat embargoului impotriva Cubei. S-a opus de asemenea, politicilor de razboi si opresiunii globale.
 

In anul 2004, Global Exchange, asociatie pentru drepturile omului din San Francisco, i-a acordat artistului "Human Rights Award". In discursul de acceptare, Belafonte a vorbit despre rasism, saracie, alegeri, razboi si rezistenta.

I se mai spune "King of Calypso", fiind artistul care a raspandit  cel mai bine stilul muzical calypso, specific in Caraibe. Genul provine din Trinidad - Tobago si a aparut la inceputul secolului 20. 


ÎNAPOISUS