Romantic FM MENIU
"Caribbean Blue", "Orinoco Flow", "Evening Falls", "Angels", "Only Time" sau "On My Way Home" sunt câteva dintre cele mai frumoase piese semnate de Enya.
Data naşterii: 17 mai 1961
Origini: Gweendore, County Donegal, Irlanda
Carieră: cântăreaţă, muzician, producător
Website: www.enya.com
 
 
Enya s-a născut în familia unor artişti cunoscuţi în Irlanda. Tatăl ei conducea trupa Slieve Foy Band, iar micuţa Eithe Braonain studia pianul clasic. 
In '79, Enya se alătură grupului Clannad, înfiinţat de câteva din rudele ei. Compoziţiile formaţiei erau destinate televiziunii, fiind folosite în special ca muzică de film. Abia în 1982 Enya se lansează în cariera sa solistică. 


Muzica ei combină stilurile new age şi clasic cu elemente din muzica tradiţională irlandeză, iar succesul ei se datorează tocmai acestui stil. Albumul de debut, "ENYA", lansat în 1986, a fost conceput ca soundtrack pentru The (k)Celts, un film produs de BBC. Discul atrage atenţia publicului şi mai ales al criticii. 
 
Al doilea LP, "Watermark", apărut în 1988, i-a adus artistei recunoaşterea internaţională. A fost compus şi interpretat la majoritatea instrumentelor de Enya şi produs de Nicky Rian, care lucrase şi cu grupul Clannad. Albumul ajunge în Top Forty, se vinde în peste 10 milioane de exemplare şi câştigă discul de platină în 14 ţări. Extrasul pe single "Orinoco Flow" a urcat pe prima poziţie a topului britanic. 


A urmat o scurtă pauză în carieră, însă revenirea din 1991 a fost la înălţime. Albumul "Sepherd Moons" s-a vândut în peste 10 milioane de copii si i-a adus primul Grammy din carieră, pentru cel mai bun album new age.


Deşi a fost invitată să apară pe coperta a numeroase reviste de life-style, Enya a refuzat politicos de fiecare dată, nedorind să se expună în felul acesta. Dorinţa de a-şi ţine viaţa privată departe de lumina reflectoarelor, a făcut-o pe artistă să cheltuiască o avere pe un sistem de securitate sofisticat, instalat la casa sa din Manderley Castle. 

 
Cel mai bine vândut album al artistei este "A Day Without Rain". Lansat în 2000, discul i-a adus un nou premiu Grammy - tot pentru cel mai bun album new age. De asemenea, pentru albumul din 2005, "Amarantine", artista a obţinut premiul Grammy pentru aceeasi categorie, cel mai bun album new age.
 
Succesul "Only Time" (inclus pe disc) a fost folosit în cadrul stirilor despre atacurile de la WTC din New York; mai târziu, un remix al piesei a fost lansat ca single, iar banii proveniţi din vânzarea acestuia au fost donaţi Asociaţiei Naţionale de Pompieri.  foto: enya.sk

ÎNAPOISUS
Pentru a personaliza și îmbunătăți experiența dumneavoastră pe site-ul nostru, GRUPUL MEDIA CAMINA (G.M.C) utilizează fișiere de tip cookie. Prin continuarea navigării pe site sau prin apăsarea butonului “Am înțeles”, sunteți de acord cu stocarea cookie-urilor primare și terțe. Mai multe informații găsiți în secțiunea Politica de Confidentialitate